Inför gymnasievalet

Gymnasieantagningen för

Värmlands län & Åmåls kommun

Inför gymnasievalet

 

Gymnasievalet är viktigt. Bästa vägen till ett bra val är att du skaffar dig information. Ta reda på så mycket som möjligt om programmen, skolorna och vad som gäller för antagningen inför ditt val.

 

Vad handlar valet om?

 

Ditt val till gymnasiet har betydelse för vad du ska göra i framtiden. Gymnasiesärprogrammet som du väljer ger dig de förutsättningar du behöver för arbete efter gymnasiet. Det är viktigt att du väljer något som du är intresserad av och som du tror att du vill fortsätta med de närmaste åren.

 

Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

 

Vilket eller vilka program passar dina intressen med de kurser man läser på programmet?

Vilka inriktningar finns det att välja mellan på de program som du är intresserad av?

 

Vilken skola ska jag välja?

 

När du bestämt dig för ett program gäller det att hitta en bra skola. Vissa saker är bra att tänka igenom innan du väljer vilken skola du vill gå i. Hur långt är du beredd att resa till skolan? Har skolan någon speciell arbetsmetod? Vilka individuella val erbjuder skolan? Det kan också vara bra att ta reda på vilka resurser skolan har för just det program som du tänker söka.

 

Beroende på var du bor gäller olika regler för vilka skolor och utbildningar du kan söka utanför din hemkommun. Fråga din studie- och yrkesvägledare eller någon annan ansvarig på din skola vad som gäller just för dig. Du kan också läsa mer om vilka regler som gäller under Ditt gymnasieval.

 

Öppet hus

 

Ett bra sätt att ta reda på mer om ett visst program och den skola du är intresserad av är att besöka ett öppet hus på någon skola. De flesta skolor håller öppet hus en eller flera gånger under hösten och vintern. Då får du chansen att själv se skolan, träffa elever och lärare från skolan och ställa frågor som du vill ha svar på.